Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Γιατί λέμε ΟΧΙ στις εξορύξεις Χρυσού στην χώρα μας

 Γιατί λέμε ΟΧΙ στις εξορύξεις Χρυσού στην χώρα μας;;

1)Η εξαγωγή χρυσού από το μετάλλευμα που εξορύσσεται δημιουργεί ένα τεράστιο ποσό των αποβλήτων δημιουργούνται περίπου 20 τόνοι αποβλήτων από εξορυκτικές δραστηριότητες για να φτιαχτεί ένα και μόνο δαχτυλίδι 18 καρατίων που περιέχει λιγότερο από 10 γραμμάρια χρυσού, σύμφωνα με μια εκτίμηση της Earthworks, μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης-φύλακα με έδρα την Ουάσιγκτον, DC.

 2) Η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος βαθμολογεί τη βιομηχανία εξόρυξης μεταλλευμάτων ως τον υπ’ αριθμόν ένα τοξικό ρυπαντή της Αμερικής στην Απογραφή Έκλυσης Τοξικών Ουσιών του 2011. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ρύπανσης είναι από κυάνιο, που είναι η κύρια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την έκπλυση χρυσού από θρυμματισμένο μετάλλευμα. Μπορεί να μολύνει επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, αν διαρρεύσει από χώρους απόθεσης αποβλήτων.




 Πως εξήγουμε σε έναν ηλίθιο υπεράσπιστη της εξόρυξης όλα τα παραπάνω; Φυσικα με παραδείγματα επιπτώσεων που εφερε η εξορυξη χρυσου σε άλλες χώρες:

 * Ένα από τα χειρότερα ατυχήματα συνέβει στη Ρουμανία το 2000, όταν ένα φράγμα διερράγει στέλνοντας μολυσμένο με κυάνιο νερό στον ποταμό Somes, και τελικά στον Δούναβη. Σκότωσε μεγάλους αριθμούς ψαριών και δηλητηρίασε το πόσιμο νερό περισσότερων από 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων

*Τό 2008 ξεσπούν μαζικές διαδηλώσεις στήν yanacocha - Περού μετά από φαινόμενα τοξικής μόλυνσης τού νερού,προβλήματα υγείας στόν πληθυσμό,σοβαρές βλάβες στόν ανθρώπινο οργανισμό,δερματικές καί γαστροεντερικές λοιμώξεις,καί φυσικά ή αποκάλυψη τής περιβαντολογικής καταστροφής σέ όλο της τό μεγαλείο-οι διαδηλώσεις συνεχίζονται μέχρι και σήμερα

*Το μεταλλείο χρυσού Kisladag- Τουρκία ανήκει στην καναδική Eldorado Gold Corp. Στις 11 Αυγούστου 2012 και μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις προκλήθηκαν κατολισθήσεις στις εγκαταστάσεις εκχύλισης κοντά στην πόλη Ουσάκ. Ομάδα εμπειρογνωμόνων που επιθεώρησε το ορυχείο διαπίστωσε διαρροή κυανίου στον αέρα, το έδαφος και το νερό. Η εταιρεία δεν εξέδωσε καμία προειδοποιητική ανακοίνωση όπως όφειλε σύμφωνα με το έγγραφο Περιβαλλοντικής Εκτίμησης της εταιρείας. Προηγούμενη διαρροή αποβλήτων τον Ιούνιο του 2006, είχε προκαλέσει σε μεγάλο αριθμό κατοίκων της περιοχής, συμπτώματα δηλητηρίασης από κυανιούχα, όπως έντονους πονοκεφάλους, δύσπνοια, μούδιασμα των άκρων και ρίγη. Το 2008 αναφέρθηκαν 400 περιπτώσεις νεογνών αρνιών που γεννήθηκαν με παραμορφώσεις ενώ θανατώθηκαν εκατοντάδες πουλερικά που γεννήθηκαν με τέσσερα πόδια.

* Στην  Ινδία (Mangalur, Karnataka) αναδεικνύει άλλη μια περίπτωση εκτεταμένης μόλυνσης εδάφους και υπογείων υδάτων από μεταλλευτικές δραστηριότητες εξόρυξης χρυσού. Η συγκέντρωση αρσενικού στα υπόγεια ύδατα βρέθηκε έως και 30 φορές μεγαλύτερη από το όριο ασφαλείας (10 ppb) που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενώ κάποια δείγματα εδάφους εμφάνισαν συγκεντρώσεις αρσενικού μέχρι και 200 φορές μεγαλύτερες από τα θεσπισμένα όρια ασφαλείας. Αυξημένες συγκεντρώσεις αρσενικού παρατηρήθηκαν και στα δείγματα μαλλιών και νυχιών
εθελοντών κατοίκων της περιοχής. Στο χωριό που βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα από το ορυχείο χρυσού έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις καρκίνων και δερματοπαθειών εξαιτίας του αρσενικού.

* Στην Φινλανδία, (Talvivaara) το Νοεμβρίου του 2012 στο ορυχείο Talvivaara (ιδιοκτησίας Talvivaara Mining Company plc), διαπιστώθηκε τοξική διαρροή νερού (περίπου 6000 m3/h) με υψηλές συγκεντρώσεις νικελίου και ουρανίου. Πιθανή αιτία θεωρείται η διάρρηξη της λίμνης υγρών αποβλήτων.
Το ορυχείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008, υποσχόμενο μια «εξορυκτική αναγέννηση», με την εφαρμογή μιας νέας μεθόδου “βιοεκχύλισης” για την εξαγωγή μικροσκοπικών συγκεντρώσεων ορυκτών. Τα πρώτα προβλήματα εμφανίστηκαν με την έναρξη των εργασιών, με σύμπτωμα την έντονη μυρωδιά υδρόθειου. Ακολούθησαν οι διαρροές αποβλήτων το 2008 και 2012. Καταγράφηκε ο θάνατος ενός εργαζόμενου από εισπνοή υδρόθειου και η υφαλμύριση των κοντινών, στο ορυχείο λιμνών. Η εποπτεύουσα αρχή (Κέντρο Οικονομικής Ανάπτυξης, μεταφορών και περιβάλλοντος του Kainuu) καταγγέλλεται για πλήρη αδράνεια και παραδέχεται την αδυναμία της να εποπτεύσει αποτελεσματικά τις δραστηριότητες της εταιρείας.


3) Οι εταιρείες εξόρυξης συχνά λένε ότι οι νέες τεχνολογίες θα κάνουν καθαρότερη την εξόρυξη, λέει ο Alan Septoff, διευθυντής επικοινωνίας της Earthworks, αλλά αυτό είναι σπανίως αληθινό. Έρευνα που ανατέθηκε από την Earthworks συμπέρανε ότι, στις Ηνωμένες Πολιτείες, “το 75% των ορυχείων καταλήγουν να ρυπαίνουν το νερό, ανεξάρτητα από τις υποσχέσεις τους”, λέει.
Αυτό συμβαίνει, τουλάχιστον εν μέρει, επειδή τίποτα δεν είναι εξίσου αποτελεσματικό με το κυάνιο στο να εξαχθεί χρυσός από πέτρωμα. Έχουν γίνει προσπάθειες να βρεθούν λιγότερο επικίνδυνες χημικές ουσίες, αλλά έχουν ως επί το πλείστον αποτύχει, λέει ο John Monhemius, μηχανικός ορυκτών πόρων στο Imperial College του Λονδίνου. 'Εχουν δοκιμαστεί Θειοθειικό, θειοκυανικό, υπερχλωρικό άλας, χλωριούχο και βρώμιο αλλά κανένα δεν μπορεί να φτάσει την εξειδίκευση του κυανίου για το χρυσό.

 Η Eldorado Gold  στην Ελλαδα υποστηρίζει ότι μπορεί να αποκαταστήσει το περιβάλλον μετά την καταστροφή του.ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ .
Η Eldorado Gold στην Ελλαδα υποστηρίζει οτι θα χρησιμοποιήσει νέα τεχνολογία που δεν θα μολύνει το περιβάλλον ...Τι ειρωνία...μήπως τελίκα αυτο το εχετε ξανα ακούσει;;;;;;Μήπως η εταιρία φάσκει και αντιφάσκει;;;;;                                                                                                              Ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς πάντως όπως είναι το Αριστοτέλειο
 Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας με πορίσματά τους καθιστούν σαφές ότι οι καταστροφές θα είναι τεράστιες και μη αναστρέψιμες μετά τα 7, 20 και 30 χρόνια (όσο θα διαρκέσουν οι εργασίες εξόρυξης) συνεχών επεμβάσεων και τοξικών ρυπάνσεων όλων των ειδών.                                                                                                                                      Η άλλη μεγάλη διαφορά είναι ότι η μελέτη της  Eldorado Gold  δεν καταπιάνεται καθόλου με τις επιπτώσεις της αέριας τοξικής ρύπανσης γιατί θεωρεί ότι θα είναι ένα τοπικό φαινόμενο, λες και η ατμόσφαιρα έχει διοικητικά όρια ή ότι η μετεωρολογική υπηρεσία μπορεί να κατευθύνει την ένταση και την κατεύθυνση των ανέμων , που θα μεταφέρουν τη τοξική σκόνη και θα δημιουργήσει τεράστιες καταστροφές μακριά από τον τόπο εξόρυξης.


 ''Επιχειρήματα'' (εδώ γελάμε) που συνήθως χρησιμοποιούν οι ηλίθιοι ώστε να υπερασπιστούν τις εξορύξεις χρυσού

 1.Ο χρυσός ειναι η λύση στην κρίση...!!!!!!!!! -Ναι με θέσεις εργασίας που σταδίακα θα μειώνονται όσο τα μέταλλα θα τελειώνουν αντί να αυξάνονται οπως μας λενε.Με κέρδη για τον 'Ελληνικο λάο ανύπαρκτα .την στιγμή φυσικα που θα καταστρέφονται τομείς οπως ο Τουρισμός,αλιεία,μελισσοκομεία,κτηνοτροφεία και αυτό θα φέρει μείωσει στο ΑΕΠ της χωρας.Οι πολίτες της περιοχής λοιπόν θα φτωχοποιηθούν!!!!!

2. Ο ασβεστολιθος στην Γερακινη Χαλκιδικης δεν μολύνει το περιβαλλον τοσα χρόνια που λειτουργεί!!!!!!!!!-Μα καλά το ίδιο ειναι βρε αχυρόμυαλε η εξόρυξη λίθων με την εξορύξη μετάλλων;;;;Το μεταλλο δύσκολα ξεχωρίζεται ατόφιο απο την πέτρα και ο πιο καθαρός διαχωρισμός γίνεται μονο με Κύανιο

3. Οι Αρχαιοι Μακεδόνες κανανε εξορύξεις χρυσου αλλα δεν μολύνανε το περιβάλλον. (ειδος ηλίθιου που  εχει διαβασει στην ζωη του ,ο γνωστος και ως γαιδαρος φορτομενος βιβλία)
Για τα μεταλλευματα χρησιμοποιουσαν οι Αρχαιοι τσαπα και οι μεθοδοι εξορυξης ηταν με πατροπαραδοτους τροπους που θα δειτε εδω και φυσικα καμια χρηση δηλητηριων :
http://www.geo.auth.gr/miner2005/papers/vavelidis.pdf


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου